Partiprogram 2013

Partiprogram 2013

HumSams partiprogram, antaget 2013-04-24

pdf: Partiprogram2013

 

Varför ett partiprogram?

Det här partiprogrammet är tänkt att fungera som ett vägledande ramverk för hur Humanisterna & Samhällsvetarna verkar som politisk aktör i och omkring Stockholms universitet. I programmet finns vår grundsyn på kårens verksamhet, på den politik som berör studenter, samt på hur vi vill verka för att förbättra studenternas situation vid Stockholms universitet.

Om Humanisterna & Samhällsvetarna

HumSam är ett parti som tänker på studenterna här och nu. Med detta menar vi att studenter måste lyssnas på. Därför är studentinflytande det värdeord som präglar alla partiets förslag och åsikter om universitetet, utbildning och studentkåren.

Partiet står självständigt från rikspolitiken. Då studenter har gemensamma intressen anser vi att kårens utgångspunkt bör vara att skapa en bred förankring med hög representation av studenter. Vi vill främja dessa intressen, oberoende av riksdagspolitiken.

 

Om din studietid

Vi studenter är här på universitetet av flera olika anledningar. Vi vill ha en bra utbildning, lära känna bra folk och få kontakter och kanske passa på att ha lite extra kul innan nio till fem-livet börjar.

Den främsta orsaken att studenterna är på universitetet är utbildning, bildning och strävan efter kunskap. Alla studenter har förväntningar på sin utbildning, oavsett vilket syfte och mål studenten har med sin studietid. Kåren måste verka för att alla studenters förväntningar uppfylls och att vi studenter känner att vi har gjort en god investering då vi lämnar universitetet – för karriären liksom för våra egna personliga utvecklingar.

Universitetet är så mycket mer än bara själva utbildningen. En berikande och trygg social tillvaro under vår studietid är betydelsefull. Vi skapar oss vänner och minnen för livet och kontakter för karriären. Vi ska trivas på universitetet och ha kul under de år vi studerar; vi kan inte bara plugga och jobba hela tiden. Ett bra studentliv vet vi leder till en god studietid.

Ett bra universitet är ett universitet som studenterna är stolta över och trivs i!

Vi anser att:

* Ett rikt socialt liv på campus, med väl fungerande fakultets- och kårföreningar är en förutsättning för att studenter ska trivas och utvecklas som människor. Kåren ska underlätta och stimulera det sociala livet genom stöd och uppmuntran av föreningslivet vid Stockholms universitet.

* Bra arbetsmiljö är en förutsättning för goda studier. Det behövs fler studie- och umgängesplatser, men också bra belysning samt fler möjligheter till att värma och kyla mat. Kåren ska påverka Stockholms universitet att jobba mer för en bra arbetsmiljö för studenterna.

* Ett studiemedelssystem med flexibla och rättvisa regler är viktigt. Ett rättvist system motverkar snedrekrytering till högre utbildning. Kåren ska driva denna fråga mot relevanta aktörer, såsom SFS och SSCO.

* Alla studenter ska ha rätt till en bostad. Kåren ska mer aktivt driva arbetet gentemot relevanta aktörer för byggandet av fler bostäder.

* Studenternas hälsa är viktig. Därför är det viktigt att Studenthälsans och Frescatihallens verksamhet är välfungerande och har ett inkluderande perspektiv. Kåren ska verka för att detta sker genom bland annat HBT-certifiering och tillgänglighetsanpassning.

* Stockholms universitet ska vara drivande i miljöfrågor såväl internt som externt. Vi vill att denna medvetenhet ska avspeglas i lärosätets organisation – exempelvis genom en välfungerande källsortering och ett ökat medvetandegörande i personalstyrkan kring miljö- och klimatsmarta lösningar.

* Arbetslivsanknytning ska få större plats i kursplanen jämfört med dagens studiesituation. En tydligare koppling bör i förekommande fall eftersträvas mellan den akademiska världen och arbetsmarknaden.

* I arbetet med att förbättra studiesituationen på universitetet är fristående och självständiga studentråd oumbärliga forum som alltid förtjänar ett bättre stöd från kåren och universitetet.

Om ditt universitet

Universitetet är ansvarigt för att alla studenter behandlas likvärdigt och att vi behandlas bra. Alla som vill skaffa sig en utbildning måste självklart få det. Det är något vi ser som såväl en rättighet som en möjlighet för alla människor. Att alla behandlas likvärdigt ska genomsyra hela universitetets verksamhet, något kåren måste verka för i sitt påverkansarbete.

För att allas möjlighet och rättighet till högre utbildning ska tillvaratas måste universitetet verka för breddad rekrytering och breddat deltagande. Alla studenter på universitetet ska få samma möjligheter att påverka sin utbildning; universitetet måste ha ett lika villkors-perspektiv och se till att alla studenter får en likvärdig chans att klara sina studier.

Studenternas välbefinnande handlar också om en god studiemiljö. Att vara på universitetet efter ordinarie undervisningstid ska inte bara vara fest och röj, utan även lugn och ro. Alla studenter måste få tillgång till relevant teknik och ett välsorterat bibliotek för att ens studier inte ska krånglas till i onödan. Som student måste man också få en god studiemiljö även när studierna inte är på universitetet. För detta måste universitetet se till att praktik, fältstudier och VFU håller en hög kvalitet med tydliga mål och krav.

Vi anser att:

* Det krävs ökade resurser till utbildningarna inom humaniora och samhällsvetenskap. Dessa fält har under flera år fått för låga anslag för att kunna säkerställa utbildningskvaliteten.

* Studenter ska ges mer lärarledd tid där mer lärarledd tid behövs.

* Resurser till uppsatskurser ska ökas, exempelvis i form av bättre handledning.

* Studenter har rätt till starkt inflytande över sin studiesituation.

* Kursvärderingar är en nödvändighet för att säkerställa utbildningskvalitet och studentinflytande. Resultaten av kursvärderingarna måste återkopplas till studenterna och det är viktigt att institutionerna inte ska vara sina egna kontrollorgan

* Bibliotek är lika viktiga som laboratorier. God tillgång till bibliotek och kurslitteratur är en förutsättning för utbildningskvalitet. Bibliotekens litteratursamlingar bör utökas.

* Alla studenter ska ges möjlighet att studera och forska på Stockholms Universitet på lika villkor.

* Diskussionen kring lika rättigheter och möjligheter måste hålls levande på Universitetet, och ett aktivt arbete måste bedrivas för att förebygga diskriminering och trakasserier av studenter.

* Tillräckliga resurser måste avsättas för lika villkors-arbete, såväl akut som förebyggande. Exempel på sådant arbete är utredningar kring diskriminering.

* Stockholm Universitet ska aktivt jobba med breddad rekrytering till högre utbildning.

 

Om din kår

En stark studentkår har möjlighet att företräda sina medlemmar och förbättra för alla studenter på universitetet. För detta måste studentkåren ta sitt ansvar och verka för att studenters perspektiv alltid kommer i första hand i alla beslut som tas på universitetet. Vi studenter måste känna att kåren finns till för oss och för det behöver kåren ha en bättre kontakt med alla studenter. Kåren måste präglas av öppenhet så vi studenter får veta vad kåren gör.

Då en röstar i kårvalet väljer man in representanter och dessa har ett politiskt ansvar. De har fått ett förtroende av studenterna och måste därför ta sin roll på allvar. Ska kåren utvecklas måste kårpartier vara aktiva och deltagande i kårpolitiken!

Kåren ska erbjuda service, rabatter och förbättringar som är till faktisk nytta för studenter. Det är kårmedlemmarnas vilja som ytterst bestämmer riktning för kårens verksamhet, och för denna vilja måste kåren vara lyhörd. En kår som domineras av politiskt maktspel är varken efterfrågad av eller till nytta för studenter.

Vi anser att:

* Kårens nätverk är viktiga diskussionsforum med en stor potential som måste tas tillvara för att bättre utnyttja studenternas erfarenheter och åsikter.

* Kårens arbete ska präglas av närhet till studenterna, vilket kräver en transparent kår. Protokoll och andra viktiga dokument ska vara tillgängliga för alla studenter.

* Kåren ska minska glappet mellan den centrala nivån och lokala gräsrötter av studentaktiva.

* Kåren ska arbeta för att göra sin och universitetets verksamhet tillgänglig för internationella medlemmar.

* Kåren ska informera om sin verksamhet och ta in åsikter och synpunkter från sina medlemmar.

* Kåren ska motverka diskriminering och snedrekrytering inom den egna verksamheten.

* Kåren ska verka för en breddad rekrytering till universitetet och för en mer heterogen studentgrupp.

* Kåren ska styras av en representativ studentgrupp där alla fakulteter är representerade

* Kåraktiva ska fortbildas om studentinflytandeverksamhet och kårens verksamhet på detaljnivå.

* Kåren ska bedriva sin verksamhet på ett kostnadseffektivt sätt utan att äventyra kvaliteten på studentinflytandet.

Lämna en kommentar